Cykel forfra med en hjelm hængene på styret

For omdelere

Det skal være sikkert og trygt at være omdeler. Kom godt på vej her på siden, hvor du kan læse om råd, regler og rettigheder.

Løft og bær på den rigtige måde.

Du kan lære at løfte og bære rigtigt ud fra nogle helt enkle principper.

  • Gå ned i knæ og tag fat i aviserne/tryksagerne, hold dem tæt ind til kroppen, og lad dine stærke muskler i ben, lår og balder bære vægten. Buk dig aldrig ned over aviserne/tryksagerne for at samle dem op. At bøje ryggen og samtidig udsætte den for et belastende løft, er det værste, du kan gøre.
  • Løft og bær aldrig over 12 kg ad gangen (ca. 20-25 cm høje avis stakke). Hvis du har brug for at flytte mere, så flyt det ad flere gange.
  • Du må aldrig bære aviser og reklamer i en skuldertaske – det beskadiger din ryg. Brug cykel eller anhænger til at transportere det, du skal omdele.

Du er forsikret

Når du bliver ansat som omdeler, er du forsikret. Men det er kun dig som person, vi kan forsikre, ikke dit tøj og cykel m.v.

Skulle du komme ud for uheld, mens du er på job som omdeler, skal du straks kontakte firmaet, du omdeler for eller din nærmeste overordnede. Hvis du ved et uheld kommer til at ødelægge noget ude hos de husstande, du leverer aviser og tryksager til, vil dækker forsikringen også.

Arbejdsmiljø

Arbejdsmiljøloven er lavet for at sikre alle et sundt arbejdsmiljø. Den gælder selvfølgelig også for alle omdelere.

I Arbejdsmiljøloven er særlige regler for unge under 18 år. Her kan du blandt andet læse, at unge, som er fyldt 13 år, må udføre lettere arbejde – fx med omdeling af aviser og reklamer.

Læs mere på www.retsinformation.dk under arbejdsmiljøloven.

Arbejdstid

Der er klare regler for, hvor meget du som folkeskoleelev må arbejde. Alle omdelingsruter er tilrettelagt, så du kan gennemføre dem indenfor disse regler efter en kort indlæringsperiode.

  • Fra du er fyldt 13 år, må du arbejde to timer på skoledage og syv timer på ikke-skoledage.
  • Din samlede arbejdstid i skoleuger må højest være 12 timer, i friuger 35 timer.
  • Arbejdet skal foregå mellem kl. 06.00 og 20.00. Skoletid regnes altid som fritid, når erhvervsarbejde gøres op.

Cykler, udstyr og regler

Som omdeler har du stor gavn af en cykel og en cykelanhænger.
Det er afgørende for din sikkerhed, at din cykel og din cykelanhænger overholder lovens krav.

Din cykel

Alle cykler skal være forsynet med rød refleks bag på og gule reflekser på pedalerne. Foran skal der være monteret en hvid refleks og i hvert hjul skal der enten være mindst en gul refleks eller en hvid refleksstribe på dækket eller på fælgen.

Lygter

Når det er mørkt, skal din cykel være forsynet med lygter både foran og bagpå. Alle lygter skal kunne ses på 300 meters afstand samt fra siden. Forlygtens lys skal være hvidt og gulligt. Baglygtens lys skal være rødt og enten lyse hele tiden eller blinke med mindst 200 blink i minuttet.

Cykelanhænger

En cykelanhænger er et godt hjælpemiddel, når du omdeler aviser og reklamer. Der skal være røde reflekser bagpå og gule reflekser på begge sider. En cykelanhænger må ikke være bredere end 1 m, uanset om den er læsset eller ej. Den samlede længde af cykel og anhænger må højst være 3,5 m. Totalvægten må ikke overskride 60 kg.

Cykelhjelm

Bær altid cykelhjelm, når du er ude og omdele aviser og tryksager. Med en cykelhjelm på hovedet er du sikret optimalt mod alvorlige hovedskader. Læs mere om cykler og cykelsikkerhed på www.dcf.dk

Cykeltasker

Hvis du bruger cykeltasker, skal du placere en taske på hver side af bagagebæreren for at skabe ligevægt. Husk altid at fastgøre taskerne. Læs aldrig mere end 25 kg aviser og tryksager på din cykel.

Knallert

Hvis du bruger en knallert til omdelingen, må du ikke benytte cykelanhænger.

Følg færdselsreglerne

Gå og kør forsigtigt, så du undgår uheld. Se dig godt for før du krydser veje og stier. Der sker heldigvis ganske få uheld i trafikken under omdeling, men vær opmærksom.

Forebyg indbrud

Som omdeler har du et særligt ansvar for at forebygge indbrud. Og du skal være med til at overholde en række krav fra politiet.

Her er forklaringen: Hvis der ligger en bunke tryksager foran en hoveddør, eller der stikker noget ud af brevsprækken eller brevkassen, kan indbrudstyve se, at der ikke er nogen hjemme – at de har fri bane.

Derfor skal du sørge for, at ingen tryksager eller aviser er synlige for tyven:

  • Læg aldrig tryksager og aviser foran hoveddøren.
  • Før tryksager og aviser helt ind igennem brevsprækken eller postkassen.
  • Efterlad ingen synlige spor.

Læs mere på www.stopindbrud.dk

Aviser i brevsprække

Bliv omdeler

Har du lyst til at blive omdeler? Her finder du kontaktinformation til distributører i dit område: